2013. október 4., péntek

Erdély: Csíkszereda - Udvarhely

Nem volt túl hosszú a nyaram, de abból sikerült egy hónapot otthon, Csíkszeredában töltenem és ez alatt az idő alatt a nyári gyakorlatomat is megcsinálnom.
Nagyon érdekel, hogy milyen esélyekkel indulok otthon tájépítészként: van-e otthon rám szükség, milyen lehetőségek vannak. Ezért is nagyon örültem, hogy a csíkszeredai WEST CON tájépítész irodánál dolgozhattam augusztusban. A csapat nagyon fiatal és fiatalos, négyen dolgoznak együtt, mindannyian Bukarestben tanultak. Hanna csíkszeredai, Camil és Radu Sepsiszentgyörgyiek és Eszter csíkszeredai születésű, de most Brassóban él. Mivel nem mindenki a saját városában él és dolgozik, ezért főleg skypeon tartják a kapcsolatot és az egyes projektek, helyszínelések kapcsán többször össze is gyűlnek, vagy a csíkszeredai székhelyen, vagy a fiúknál Szentgyörgyön. Nagyon jó volt velük dolgozni: fafelmérést, kastélykert helyszínelést i megejtettünk együtt. És persze az irodai munkák sem maradtak el: autocad, photoshop. Ami nekem nagyon izgi volt, hogy Hannától kölcsönkaptam a digitális rajztábláját és életemben először dolgozhattam egy ilyennel.
A cégről vannak infók facebookon és a weboldalukon is.
https://www.facebook.com/PeisagisticaConsulting
http://www.peisagistica-consulting.ro/


A nyári otthonlét és a gyakorlat után visszajöttem Pestre, egyetem indításra. A szokásos honvággyal (még 6 év után is!!) küszködve a lehető legjobb meglepetés ért, hiszen kiderült, hogy az évindító gyakorlatunkat Székelyudvarhelyen töltjük, konkrétan 60 km-re Csíkszeredától. Igaz, hogy a Hargitán innen van, de azért az otthonomnak számít :)
Elég komplex feladatot kaptunk: Székelyudvarhelyi Kuvar tetőn elhelyezkedő ’Hősök temetője’ és környezetének tájépítészeti rehabilitációja.
Szerencsére ilyenkor nem ijedünk meg a nagy feladattól.. hanem csak lassan bele kezdünk, mindent sorba csinálgatva. Azt hiszem ez az egyik legnagyobb dolog az egyetemen, amit megtanultam. Mindent meg lehet csinálni, csak idő, türelem és MUNKA kell. Lépésről lépésre haladva nagy dolgokra lehetünk képesek.



Jó kis feladat volt.. de még jobb maga a szemle és a helyszínelés. Udvarhelyen kezdtük, aztán Budapestre visszafele jövet Kalotaszeget is szemügyre vettük. Jártunk Magyarvalkón, Sztánán és még sok más faluban is, amelyeknek a nevét fel sem tudnám sorolni. Az éjszakát a Varjúvárban töltöttük, Sztánán.. ami tulajdonképpen a falun kívül, a vonat állomás (kicsit túlzás!) közelében van. Jó hangulat volt, még a Csigadombra is felmásztunk, ami a nevét arról kapta, hogy tengeri maradványok, meszes csigák tömkelege borítja el. Az ifjabb lelkűeket el is kapta a gyűjtögetési vágy.. több kiló követ sikerült haza hoznunk :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése